Så får du bort stopp i avloppet

Det är vanligt att drabbas av avloppsstopp i kökets diskho. Med daglig disk och matlagning kan avloppet snabbt proppas igen av fett och matrester, vilket skapar problem när du ska använda diskhon. Med en praktisk guide till hur du själv kan rengöra avloppet slipper du anlita en rörmokare.

När du ska göra rent i avlopp finns möjligheten att använda produkter du redan har hemma. För att undvika stopp i avloppet är det viktigt att inte hälla ner flott, olja eller stora matrester. Det kan skapa en gegga som gör det svårt för vattnet att rinna ner. Genom att spola ner varmt vatten i diskhon utan propplösare kan du se om det löser upp proppen. Om det inte hjälper kan det behövas en sugpropp som du använder för att försöka få bort stoppet. Fungerar inte heller detta är det nödvändigt att skruva bort vattenlåset och göra rent inuti.

Undvik stopp i avloppet

  • För att undvika att det bildas ett stopp i avloppet till att börja med bör du torka stekpannan noggrant med papper innan den diskas och sedan slänga papperet i soptunnan.
  • Till och med små mängder matfett kan ge stopp i avloppet.
  • När du stekt mat rinner fettet ner med varmvattnet, men några meter längre ner i rören blir fettet kallt och stelt.

Som klister i rören

När det blir stopp i rören ökar trycket vilket i sin tur ökar risken för läckage och översvämning. Fettet blir som klister i rören och här fastnar ris och kaffesump.

Lös proppen med bikarbonat

För att lösa proppar i diskhon kan du använda ättika och bikarbonat eller vinäger och bakpulver. Töm först ut vattnet med en skopa. Häll i bikarbonat med salt i avloppet och lägg sedan till ättika. Nu kommer det bubbla och fräsa, vilket endast är ofarlig koldioxid. Här är det viktigt att låta blandningen verka en stund. Häll över kokande vatten. Nu bör avloppet vara rensat. Om det fortfarande är stopp kan du prova att använda en vaskrensare.

Det går också att använda diskmedel för att lösa proppen, där du häller på minst en deciliter i vasken. Låt verka i en minut och spola sedan med hett vatten. Med vaskrensaren är det nu lättare att få proppen i röret att lossna.