Så byter du enkelt dina däck själv

Det blir nu kallare ute och innan du vet ordet av så är det dags att byta till vinterdäck på bilen. Faktum är att många kommer på att det är dags för däckbyte i allra sista minuten och att många bilfirmor blir därför fullbokade. Skulle det inte då vara perfekt om du kunde byta dina däck själv?
Får du ingen tid för däckbyte? Lugn, det är faktiskt ganska enkelt att byta till vinterdäck själv. AlltSeasonal,Tires,Replacement,Automotive,Photo,Theme.,Tire,Sales,Worker,Finishing du behöver är egentligen en skopa tålamod och tid. Det är dessutom bra att lära sig att byta däcken själv eftersom du då kan spara en hel del pengar varje säsong eftersom du slipper betala någon annan för att göra det. Här ska vi steg för steg gå igenom hur du ska göra för att byta däck på ett säkert och enkelt sätt själv.

Fördelar med att byta däck själv

  • Du sparar pengar
  • Skulle punkteringen vara framme kan du enkelt byta till reservdäck
  • Du kan byta däck när det passar dig

Förberedelser

Mellan den 1:a december och den 31:a mars måste du enligt lag ha vinterdäck på din bil. Det är därför bra om du byter däcken några dagar innan den 1:a december infaller. Under den här tiden råder det också bråda tider på bilverkstäderna så det är bra om du kan göra jobbet själv eftersom du annars riskerar att stå utan en tid för däckbyte.

Det första du bör göra innan du sätter igång med däckbytet är att dra i handbromsen så att bilen inte kan komma i rullning. Det är också bra om du lossar dina hjulbultar ungefär ett halvt varv innan det är dags att hissa upp bilen. Det gör att arbetet går mycket lättare sedan. Använd gärna en bultdragare för att underlätta arbetet.

Däckbytet

När du har klarat av förarbetet är det dags att hissa upp din bil. På alla bilar finns en punkt som är speciellt avsedd för din domkraft. Placera domkraften under denna punkt och höj därefter upp din bil. När hjulet du ska byta har lämnat marken är det väldigt viktigt att du säkrar den med ett pallblock som är anpassat för bilens vikt. Detta hindrar bilen från att rasa ned om något skulle hända med din domkraft.

När bilen står upphöjd och stabil lossar du på hjulbultarna och avlägsnar hjulen. Det här är också ett perfekt tillfälle att titta till bromsbeläggen och se efter så att de är fräscha och hela. Fäst därefter det nya hjulet och smörj in hjulbultarna innan du skruvar på dem. Det förhindrar att de börjar rosta.

Nu är du klar och kan hissa ned din bil igen. Glöm dock inte att efterdra hjulbultarna efter en tid. Det är en åtgärd som är viktig och kan hindra dig från att råka ut för olyckor. Det händer faktiskt att hjulbultar som sitter för löst orsakar att hjulet åker av, något som kan leda till mycket allvarliga olyckor i trafiken. Att göra däckbytet efter konstens alla regler är mycket viktigt för att bilen ska kunna framföras på ett säkert sätt i trafiken.