Enkla tips för att måla om matbordet

Gamla möbler som funnits i hemmet lång tid får med tiden ett speciellt värde för dig och din familj. Dock blir dina möbler med tiden utsatta för slitage, repor och andra skador som kan behöva åtgärdas. Vissa möbler slits mer än andra och om du har ett matbord är det sannolikt utsatt för slitage, bland annat i form av flagnad färg och sprickor. Genom att återställa matbordet till sin forna glans kan du med glädje fortsätta använda matbordet i många år till.

Att måla om matbordet är till exempel en utmärkt idé i samband med inredning och renovering. Nyckeln är att som med allt annat göra vissa förberedelser för att få ett så lyckat resultat som möjligt.

Förbered matbordet du ska måla

Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att måla om. Börja med att kolla hur den gamla färgen sitter på ytan och se hur löst den sitter. Om du ser sprickor och avflagningar betyder det att du behöver skrapa bort all färg som sitter löst. Därefter behöver ytan slipas med sandpapper för att få en jämn och fin yta. Ha i åtanke att den nya färgen kommer att lossna om den befintliga färgen sitter löst. Därför bör du inte måla om matbordet utan att förbereda ytan ordentligt eftersom det gör att färgen inte fastnar på ytan.

Slipa och grundmåla

Du förbereder ytan bäst genom att följa dessa enkla steg:

1. Skrapa. Använd en vass färgskrapa för att med ordentligt grepp skrapa bort all lös färg på ytan som ska målas. Borsta sedan av ytan innan du börjar slipa med sandpapper.
2. Slipa med grovt sandpapper. Nästa steg är att använda grovkornigt sandpapper för att slipa ytan.
3. Slipa med finkornigt sandpapper. Borsta av ytan igen och börja slipa med ett finare sandpapper för att få en så jämn yta som möjligt.
4. Måla med grundfärg. Om det finns trärena ytor bör du grundmåla dessa för att få bästa resultat. Låt det sedan torka enligt anvisningarna på färgburken.

Måla det slipade och rengjorda matbordet

När ditt matbord är ordentligt skrapat, slipat och grundmålat där det behövts kan du göra det roligaste av allt, det vill säga täckmåla! Ta fram en ren pensel i lämplig storlek och din favoritfärg. Ett tips för att underlätta målningen är att börja med undersidan först och sedan fortsätta med bordsskivan. Kontrollera vilken riktning den tidigare färgen har och se till att måla i samma riktning som denna.

Försök att måla utomhus

En bra idé är att göra arbetet utomhus på trädgården för att undvika stök, damm och ångor. Inte minst får du mer svängrum och riskerar inte spilla färg på golv och andra möbler. Även om du kan måla inomhus kan det vara opraktiskt och knepigt i ett trångt utrymme där du måste hålla koll på vart du går. Dessutom kan ditt projekt ta längre tid än vad du tror och då vill du inte ha en röra under hela denna period. Utomhus kommer du att måla i lugn och ro utan stress.