Fixa mysig julkänsla med fina juldekorationer

Inför julfirandet är det alltid trevligt att inreda hemmet med dekorationer som ger en extra mysig stämning. Du kan spendera hur mycket och hur lite du vill så länge du håller dig till jultemat, och det finns många sätt att pynta bostadens alla rum på.

När du ska skaffa juldekorationer kan du välja att enbart satsa på rent ornamentala föremål som julgranskulor, glitter och girlanger eller praktiska saker med julmotiv som exempelvis:

  • kakburkar
  • servetter
  • tallrikar
  • vinkylare

Läs vidare för tips om vad du behöver för att skapa den perfekta julstämningen hemma och hur du kan ta julmiddagen till nästa nivå med några enkla men fina detaljer.

Blanda klassiska och moderna julföremål

Det roliga med juldekorerandet är att du inte alltid behöver tänka så strikt och korrekt som med vanlig inredningsdesign. Allt behöver inte matcha, utan istället kan du blanda guld och glitter, färger och material. Likt de så populära ”fula jultröjorna” som till och med fått en egen dag kan du låta hemmet digna överdådigt med alla möjliga julprylar. Placera små julfigurer och guldstjärnor här och där, häng julgransbelysning i växter och över bokhyllorna, sätt fram ett änglaspel och duka med juldukar. Vill du ha en lite mer sparsmakad och minimalistisk stil kan du istället välja att juldekorera i en viss färgkombination eller att satsa på små detaljer. Det kan vara renhorn på vinkylaren, en vacker ljusstake med tändsticksaskar med vintage jul-motiv eller vackra serveringsfat i guld. Du kan använda alla dessa dekorationsföremål år efter år, samtidigt som du också kan öka på samlingen litegrann eftersom.

Dofter, smaker och ljud som höjer stämningen

Julen är inte bara en fröjd för ögat, det är lika mycket en högtid för de övriga sinnena. Förutom alla juldekorationer kan du också skapa en härlig julstämning med hjälp av doftljus med kanel- eller vaniljarom, traditionella julvisor eller modern julmusik framförd av kända musikartister och det kanske viktigaste av allt: julbaket. Inget påminner så mycket som jul som nybakade pepparkakor och saffransbullar, knäck, kola och marsipangrisar. Oavsett om du ska fira på egen hand eller med nära och kära kan en uppsättning roliga pepparkaksformar resultera i att du dels kan bjuda på goda kakor, dels kan ge bort smaskiga julklappar i fina kakburkar. Idag finns det massor med motiv att välja bland förutom de typiska formerna som katter och hundar, enhörningar, rymdraketer och berömda monument. Du kan också skaffa hem roliga dekorationer till cupcakes, tårtor och annat bak genom att köpa ätbart glitterdust, strössel i form av silverstjärnor eller sockerdekorationer som ser ut som tomtar och och renar. Uppskattas av unga som gamla och sprider julglädjen till alla.

Glöm inte heller julfilmerna! Julen handlar ju också om att slå sig ner i soffan med en skön filt och något gott att dricka och att njuta av både gamla och nya julfilmer som Miraklet på 34:e gatan, Harry Potter filmerna, The NIghtmare before Christmas och Love Actually! Att få koppla av och äta massor med godsaker samtidigt som du streamar dina favoriter är en minst lika viktig del av julfirandet som festerna.